Svensk bok om Scrum på gång

På AYE-konferensen häromveckan nämnde jag i förbifarten för Jerry Weinberg att jag håller på att skriva en bok, och att jag kommit ganska långt med den, även om den är långt ifrån klar. Jag följer Jerrys råd att helt enkelt först skriva den bok jag själv vill skriva, för att sedan se om den är publicerbar. Skulle den aldrig komma ut har jag ändå lärt mig enormt i processen, och i dessa dagar är det ju heller inga problem att publicera den som en PDF på nätet som alternativ lösning.

Jag vet sedan tidigare att Jerry tycker att det är dags att marknadsföra sin nya bok långt långt innan den är redo för tryckning. Eftersom kongruens är ett nyckelord för honom agerade han i enlighet med vad han lär ut, och passade på att berätta om min kommande bok i en fullsatt workshop på konferensen. Det var lite överraskande förstås, men helt OK. Varför inte berätta om det? Eller vänta, jag har massor med anledningar (“någon knycker idén”, “den kanske aldrig kommer ut, och då får jag skämmas”, “man ska inte räkna pengarna innan smöret är sålt” och “jag som inte ens kan komma ihåg ordspråk rätt, hur ska jag kunna skriva en hel bok”). Men alla de anledningarna känns som svepskäl, så jag struntar i dem och skriver glatt vidare.

Vad boken ska handla om? Lättrörlig utveckling med Scrum, såklart, eftersom det är det jag ägnat mig åt i snart sju år. Det finns många andra böcker på temat, men jag tycker att det saknas en lättläst bok på svenska, som dessutom hittar rätt balans mellan teori och praktik.

Min bok ska ge praktisk handledning, men framför allt hjälpa dig som läsare att förstå varför ett visst sätt att bete sig kan vara mer effektivt som ett annat.

Jag vill hjälpa dig att komma vidare även när grundreglerna i Scrum visar sig svårare att leva upp till än du först trodde. Jag vill dessutom immunisera dig som läser boken mot metodövertro. Inget verktyg går att använda till allt, men det kan ändå vara användbart att lära sig det. Så även med Scrum.

Boken ska den vara lättläst också, nämnde jag det?

Vad vill du absolut ha med i en svensk lättläst bok om lättrörlig utveckling med Scrum? Du borde berätta om detta för mig i kommentarsfältet härnedan!

Published by Tobias Fors

I'm a software management consultant. I help other people succeed with software development. In my work, I help teams and organizations be more effective and ship software.

8 replies on “Svensk bok om Scrum på gång”

 1. Grattis till ditt bokprojekt.

  Saker jag vill ha med:
  – Varför skall jag bry mig om Scrum överhuvud taget
  – Hur ser mjukvaruutveckling ut genom Scrum-glasögon och varför.
  – Hur gör jag nu, när jag läst klart boken

  Lycka till,
  Ola

 2. Underbart initiativ!

  Jag höll ett blixtal på Agila sverige 2008 om “Scrum på svenska” och kan verkligen skriva under på att en sån här bok behövs. Det finns lite idéer till översättningar av ord i wikin på agilesweden.org.

  Jag skulle vilja se att boken innehåller lite mer övergripande saker som:
  – Organisationsteori (vilka är de klassiska organisationstyperna och hur passar Scrum in i dessa)
  – Kunskapsteori och lärande (mycket av mjukvaruutveckling handlar om lärande, Poppendieck:arna brukar hävda 70%, hur förhåller sig Scrum till detta?)
  – Vilka affärsfördelar finns det i ett iterativt arbetssätt, varför är lättrörligheten konkurrenskraftig

  Detta är viktigt både för att, precis som Ola skriver, svara på frågan “varför”. Men, också viktigt för att sätta Scrum i en större kontext vilket underlättar förståelsen. Det gör att olika typer av läsare får det lättare att ta sig till sättet att arbeta.

  /Mattias

 3. Ola! Underbar kommentar, den påminner mig om att jag måste jobba hårt med att hitta den bästa balansen mellan teori som ger förståelse och praktik som ger exempel att pröva. Jag vill inte skriva en kokbok, men heller inte något akademiskt. Användbart OCH förståelsebyggande är målet.

 4. Kul att du skall skriva en bok, Tobias!

  Lite sen i mina kommentarer kanske men ändå…

  Aktualiserat av en fråga på agile swedens maillista, verkar det fattas en bra bok på svenska som förklarar agile/scrum/lättrörlighet för “chefsfolk utan programmeringsbakgrund”.

  Hade du tänkt att detta skulle kunna vara en bok för dem också? (Eller är det nästa bok?)

  / Andreas

 5. Hallåj Andreas! Mitt mål är definitivt en bok är lättläst och användbar för den målgruppen! Har du idéer om saker som är viktiga att ta upp för att nå fram till denna grupp? /Tobias

Comments are closed.