Ytterligare en anledning …

… till att fortsätta arbetet med att försöka ändra vår bransch tragiska track record: Försäkringskassan blöder miljoner, Computer Sweden.

Spekulation helt utan insikt i Försäkringskassans verksamhet följer.

Deras nästa projekt kommer att gå ännu värre. Varför? Därför att de omskrivna budgetmissarna kommer att öka trycket på att ännu mer tid läggs på att i förhand berätta vad slutresultatet kommer att kosta. Det kommer att leda till att man försöker skriva ännu mer detaljerade planer, och ha ännu lägre tolerans för osäkerhet. Effekten av detta blir mer spekulation och mer gissningar under en utdragen “förstudieperiod”, som till slut kommer att glida över i en “genomförandefas” antingen lite av sig själv, eller som ett resultatet av att någon högt upp tröttnar och pressar projektet vidare. Slutresultatet: ytterligare ett projekt som förvånar alla inblandade genom att dra över budget.

Published by Tobias Fors

I'm a software management consultant. I help other people succeed with software development. In my work, I help teams and organizations be more effective and ship software.

2 replies on “Ytterligare en anledning …”

  1. När jag läser om sådana här projekt kan jag inte sluta tänka. “Hur kunde det bli så fel. Hade inte ett mer flexibelt angrepp på kravhantering och utveckling funkat bättre här?”

    Vad sägs om att vi, i frivillighetens namn, samlar 5-7 konsulter från Sveriges ledande agile, lean och lättrörlighetskonsulter. Eller vad man nu vill kalla sig.

    Sedan erbjuder vi våra tjänster gratis till FK? Med motivationen vi vill reducera kostnaderna och på så sätt används våra skattepengar bättre.

  2. Grym idé! Jag vet inte om mitt självförtroende är tillräckligt stort för att tro att jag hade kunnat göra en skillnad i den värld Försäkringskassan verkar i, men jag gillar din idé. Den kanske är fröet till att vi ska bilda en liten think tank?

Comments are closed.